Fahéjas csillag
Hozzávalók:
Hozzávalók kb. 70 darabhoz 5 tojásfehérje,450 g porcukor, 500 g őrölt mandula, 1 tk. őröltfahéj, 20 ml cseresznyepálinka, porcukor a tészta kinyújtásához
Elkészítés:
A tojásfehérjét elektromos habverővel nagyon kemény habbá verjük közben fokozatosan beleszórjuk a porcukrot. Körülbelül 1 csészényi habot félreteszünk. A sütőt 160 °C fokra felmelegítjük. Összekeverjük a mandulát a fahéjjal, majd a felét a cseresznyepálinkával együtt óvatosan (a keverőt legalacsonyabb fokozatra állítva) a tojáshabba keverjük, és végül a maradék mandulás keveréket is belegyúrjuk. A massza alig legyen ragacsos. Porcukorral vékonyan meghintett nyújtódeszkán a tésztát adagonként körülbelül 5 mm vastagra nyújtjuk, és megkenjük a félretett habbal. Különböző méretű csillagokat szúrunk ki belőle, és sütőpapírral bélelt lemezre rakva 10-15 percig sütjük.
Karácsonyi harangok
Hozzávalók: 1 kg liszt, 40 dkg méz, 30 dkg porcukor, 3 tojássárga, 1 egésztojás, 2 dkg szalakálé (2 kanál tejben feloldva), 3 evőkanál dzsem, fűszerek ízlés szerint (citromhéj, szegfűszeg, ánizs, fahéj). Az alapanyagokat egy nagy tálban összegyúrjuk 2 éjszakát szobahőmérsékleten, pihentetjük. Újra átdolgozzuk, szaggatjuk, és 180 fokon sütjük. Díszítőhab: 1 tojásfehérje 16dkg porcukor, 1 kávéskanál ecet |